Wykonanie
Jagodowy sezon jeszcze trwa. Szczególnie ten na
borówki amerykańskie :) Wiec ja dzisiaj zapraszam Was na sernik na zimno, zainspirowany fioletem. Cały jest fioletowy. Jak na dział Apetytu w Jednym kolorze przystało :) Przepis jest jak najbardziej mój i tylko mój. Serniczek był przepyszny - jednak ja nie potrafiłam zrobić mu tak pięknych zdjęć, jak Paulinka z bloga Przejaśnienie , dlatego prezentuje go Wam w tak pięknej wersji zdjęciowej, jak w Magazynie, dzięki uprzejmości Pauliny.
Płatki piwonii to jej pomysł, ale jakże pięknie się prezentujący. Oczywiście ponieważ już po sezonie, kwiaty w przepisie pomijam :) Zapraszam gorąco.Składniki:2
serki homogenizowane - 400 g3/4 szklanki
cukru pudru400 ml
śmietany kremówki25 ml
soku jagodowego lub
winogronowego2 płaskie łyżki
żelatyny250 g
borówek amerykańskich1
galaretka ametysowa
Serki homo ucieramy z
cukrem pudrem, pod koniec ucierania dodajemy sok. Zimną
śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z
serkami.
Żelatynę rozpuszczamy. Studzimy i wlewamy wolno do masy mieszając. Na koniec dodajemy 3/4
owoców i mieszamy całość. Wlewamy masę do małej tortownicy. Na wierzchu układamy resztę
borówek, delikatnie zalewamy rozpuszczoną i ostudzoną
galaretką. Chłodzimy co najmniej 3 godziny. Smaczności !!