Wykonanie
Delikatny, kremowy
jagodowy deser o aksamitnej konsystencji... Podany z
bitą śmietaną i
jagodami (u mnie z
borówkami amerykańskimi), moja propozycja na weekend :-).Składniki na 4 porcje:200 g
jagód lub
borówek amerykańskichświeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej
cytryny60 g
cukru300 ml
śmietany kremówki 36%100 ml
mleka3 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 3 listki
żelatyny1/4 szklanki gorącej
wodyDodatkowo:150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudrujagody lub
borówki amerykańskie, do dekoracjiW małym garnuszku umieścić
jagody,
sok z cytryny,
cukier. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością
wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące).Do drugiego garnuszka wlać
śmietanę kremówkę,
mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte
jagody, rozpuszczoną
żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.Kolejnego dnia przed podaniem ubić
śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić
jagodami.Smacznego :-).