Wykonanie
2 szklanki
jagód, przebranych i opłukanych2/3 szklanki
cukru + 1 łyżeczka1 i 1/2 szklanki
mleka1 szklanka
śmietanki kremówki 30 %2 łyżeczki skórki startej z
cytryny, uprzednio sparzonejsok wyciśnięty z połowy
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżki
wodyW kubeczku zasypać
skórkę cytrynową jedną łyżeczką
cukru i odstawić, by wytrącił się olejek.
Jagody umieścić w małym garnku, dodać 2 łyżki
wody i gotować na średnim ogniu do miękkości, ok. 6-8 minut. Wystudzić i zblendować na gładką masę. Odstawić na bok.W drugim garnku podgrzać
mleko z
cukrem stale mieszając, aż
cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i wystudzić.Do zmiksowanych
jagód dodać
skórkę cytrynową z
olejkiem,
sok z cytryny, ekstrakt, schłodzoną
śmietankę i wymieszać dobrze z pomocą łyżki lub ręcznej trzepaczki. Następnie dodać wystudzone
mleko z
cukrem i ponownie wymieszać.Gotową masę przelać do silikonowych foremek i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po pół godzinie mrożenia wsunąć patyczki w środek każdej foremki.
Lody można również przygotować w maszynce do
lodów, postępując według instrukcji producenta lub przelać masę do pojemnika i podczas zamarzania kilka
razy zmiksować, by
lody pozostały puszyste i kremowe.Życzę smacznego!