Wykonanie
Dzień dobry!Wczoraj obchodziliśmy Walentynki, zapewne każdy z Was zaserwował swojej drugiej połówce jakiś smakołyk.Ja postawiłam na prostotę, ale z urokiem i smakiem. Przygotowałam klasyczny włoski deser panna cotta z dodatkiem
wody różanej, która nadała mu niepowtarzalny aromat.
Pierwszy raz przygotowywałam ten delikatny,
śmietanowy deser i
powiem Wam, że bardzo żałuję, że nie zdecydowałam się na niego wcześniej, bo wiele straciłam :-).Tym bardziej zachęcam Was do przygotowania takiej wersji.Zapraszam!Składniki:400 ml
śmietany 30%100 ml
mleka2 łyżeczki
żelatyny ( + ok. 1/4 szklanki gorącej
wody)50 g
cukru2 łyżki
wody różanejczerwony barwnikWykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą, czekamy aż napęcznieje i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie gotujemy
śmietankę razem z
mlekiem i
cukrem, do zagotowania (ciągle mieszamy). Dodajemy
żelatynę,
wodę różaną (można ją zastąpić
konfiturą różaną lub
płatkami róży w cukrze, warto wtedy zmniejszyć ilość
cukru, ewentualnie dosłodzić po dodaniu
konfitury) i kilka kropel barwnika, aż uzyskamy zadowalający kolor.
Panna cottę rozlewamy do 4 standardowych kokilek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężała.Przed podaniem kokilkę wkładamy na kilka sekund do gorącej
wody, aby ułatwić wyłożenie deseru na talerz. Wykładamy go do góry dnem.W sezonie, deser można udekorować
płatkami róży (chyba, że macie ochotę zamówić róże w sklepach oferujących jadalne kwiaty), ja udekorowałam różyczką z lukru królewskiego, można również udekorować
bitą śmietaną.
Smacznego!