Wykonanie
Dziś mam propozycję, którą będziecie mogli wykorzystać w rozpoczynającym się wkrótce sezonie
jagodowym.
Waniliowy sernik na zimno,który może być bazą do innych Waszych pomysłów sernikowych.Świetnie będzie się komponował z
malinami,
truskawkami lub z nutellą.Mnie urzekła wersja w kolorze ametystowym.
Składniki:450 g
twarogu śmietankowego ( u mnie President )1
serek homogenizowany ( 150g )100 g
cukru pudru +
cukier waniliowy ( jeśli lubicie słodsze desery
dajcie 120 g
cukru pudru )250 g
śmietany kremówki24 g
żelatyny w proszku25 dkg
jagód lub
borówek ( mogą być mrożone )1
galaretka w kolorze ametystowymponadto :250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruSposób wykonania:
Twaróg i
serek homogenizowany ( powinny być w temperaturze pokojowej ) wymieszać z
cukrami.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej
wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanego
sera. Wymieszać. Sprawdzić czy nie ma grudek.Gdyby były, mieszaninę podgrzać chwilkę w mikrofali (ok 15 sek.). Wszystko wlać do pozostałego
sera. Wymieszać.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z
serem i delikatnie wymieszać.Dodać
owoce ( odłożyć 2 łyżki ). Całość przelać do przygotowanej formy. U mnie o śr. 25 cm. Wstawić do lodówki.Przygotować krem :
Mascarpone połączyć z
cukrem i zmiksowanymi, odłożonymi wcześniej
jagodami. Posmarować zastygnięty już sernik. Jeśli użyjecie
borówek, kolor nie będzie taki ładny. Można do kremu użyć wtedy 2 łyżeczek
dżemu jagodowego, a
owoców już nie odkładać, tylko dać całość do
sera.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej
wody. Wlać do płaskiego naczynia. Gdy stężeje, foremkami do
ciastek wykrawać serduszka.Udekorować sernik.Smacznego :)