ßßß Cookit - przepis na Sernik Ametyst

Sernik Ametyst

nazwa

Wykonanie

Dziś mam propozycję, którą będziecie mogli wykorzystać w rozpoczynającym się wkrótce sezonie jagodowym.
Waniliowy sernik na zimno,
który może być bazą do innych Waszych pomysłów sernikowych.
Świetnie będzie się komponował z malinami, truskawkami lub z nutellą.
Mnie urzekła wersja w kolorze ametystowym.
Składniki:
450 g twarogu śmietankowego ( u mnie President )
1 serek homogenizowany ( 150g )
100 g cukru pudru + cukier waniliowy ( jeśli lubicie słodsze desery dajcie 120 g cukru pudru )
250 g śmietany kremówki
24 g żelatyny w proszku
25 dkg jagód lub borówek ( mogą być mrożone )
1 galaretka w kolorze ametystowym
ponadto :
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Twaróg i serek homogenizowany ( powinny być w temperaturze pokojowej ) wymieszać z cukrami.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanego sera. Wymieszać. Sprawdzić czy nie ma grudek.
Gdyby były, mieszaninę podgrzać chwilkę w mikrofali (ok 15 sek.). Wszystko wlać do pozostałego sera. Wymieszać.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z serem i delikatnie wymieszać.
Dodać owoce ( odłożyć 2 łyżki ). Całość przelać do przygotowanej formy. U mnie o śr. 25 cm. Wstawić do lodówki.
Przygotować krem :
Mascarpone połączyć z cukrem i zmiksowanymi, odłożonymi wcześniej jagodami. Posmarować zastygnięty już sernik. Jeśli użyjecie borówek, kolor nie będzie taki ładny. Można do kremu użyć wtedy 2 łyżeczek dżemu jagodowego, a owoców już nie odkładać, tylko dać całość do sera.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlać do płaskiego naczynia. Gdy stężeje, foremkami do ciastek wykrawać serduszka.
Udekorować sernik.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/05/Sernik-Ametyst.html