Wykonanie
Deser - przekąska z arbuza? Bez pestek? Z nowym wzbogaconym smakiem? TAK ! Popatrzcie jakie to proste.
2 szklanki zmiksowanego na papkę
arbuza bez pestek3 łyżeczki
żelatynycukier opcjonalniekilkanaście kulek małej
żurawinyGalaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki
wody, wystudzić.
Żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Wszystko wlać do
arbuza i jeżeli
arbuz nie był zbyt słodki to można posłodzić.Ze skórki
arbuza wyciąć paseczki o wymiarach około 2 x 7 cm. Paseczkami wyłożyć brzegi owalnego i płaskiego naczynia, a do środka wylać tężejącą masę
arbuzową. W masę powtykać
żurawinę, która ma imitować pestki
arbuza. Gdy masa po około 3-4 godzinach stężeje, należy kroić ją w trójkąty i podawać na płaskim talerzu.