ßßß Cookit - przepis na Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

nazwa

Składniki

Wykonanie

To zdjęcia sprzed dwóch lat, marne, ale poproszono mnie o ten przepis na przetworzenie jesiennego skarbu zanim jeszcze dojrzeje. Zaraz zobaczycie, że ciężko to nawet nazwać przepisem tak jest prosty. Wystarczą dwa składniki, chwila cierpliwości, i mamy domową konfiturę do pasztetów, mięs pieczonych czy sera. Wiemy też co ma w sobie a z tymi kupnymi to sami wiecie, różnie bywa.
składniki:
2 kg żurawiny świeżej albo mrożonej
60 dkg cukru
sposób przygotowania: żurawinę dokładnie przebrałam, usunęłam resztki łodyżek, listków i owoce nadpsute albo niedojrzałe. Opłukałam i osączyłam. Do rondla - najlepiej żeby był z wysokim brzegiem - wsypałam cukier, dolałam 1 szkl. wody i ugotowałam syrop. Wrzuciłam żurawinę, gotowałam na małym ogniu ok. 30 - 45 min. aż kuleczki owoców popękały a całość zgęstniała - UWAGA - SOK LUBI PRYSKAĆ.
Gorącą konfiturę przełożyłam do małych, wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.
Ja nie dodaję nic więcej - żadnych przypraw czy ziół bo lubię samą żurawinę, ale można pokombinować. Można dodać trochę jabłek czy gruszek łagodząc cierpkość i kwaśność żurawiny a także zwiększając tanim kosztem objętość konfitury.
Zobacz także PRZEPIS Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄ
Jeśli kupujemy świeżą żurawinę to zwróćmy uwagę czy jest już po porządnych, jesiennych przymrozkach - lekko przemrożona jest lepsza i nie ma goryczki. Dla pewności możemy po prostu włożyć ją na dobę do zamrażarki a potem postępować jak w przepisie. Można też zamrożoną przechowywać z zamrażarce przez kilka miesięcy i smażyć małe ilości do dań na bieżąco.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/konfitura-z-zurawiny.html