Wykonanie
Ostatnio wzięło mnie na wspominki i gotuję to co zapamiętałam z domu Babci. Nie zapamiętałam wiele, bo nie należałam do dzieci interesujących się kuchnią, ale niektóre przysmaki
siedzą we mnie tak głęboko, że jakoś powoli
daję radę je odtworzyć :)Babcia gotowała
kisiel zawsze na Boże Narodzenie i w wakacje, albo poprostu jak komuś było smutno i źle...Składniki na 4 salaterki:1/2 kg
żurawiny1/3 szklanki
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanejŻurawinę umyłam, przebrałam, zalałam
wodą i gotowałam pod przykryciem ok. 30 minut. Trzeba uważać podczas gotowania, bo
żurawina pękając pryska i można się poparzyć.
Wywar po lekkim ostudzeniu przetarłam przez gęste sito, dodałam
cukier i gotowałam jeszcze 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szkalnki zimnej
wody i taką mieszaniną zagęściłam
kisiel, oczywiście ciągle go mieszając.Smacznego!