Wykonanie
Obiecana
konfitura z
żurawiny, pyszna gęsta z lekko cierpkim smakiem. Uwielbiam
żurawinę do
mięs i
serów, ale kładę ją również na kanapki.
Żurawina jest bardzo zdrowa. Robiąc z niej
przetwory musimy jej poświęcić troszkę czasu.Na początku musimy ją zamrozić, na co najmniej trzy dni. U mnie leżała tydzień. Wymaga również dłuższego gotowania, jak chcemy aby była rzadsza gotujemy krócej, ja ją lubię gęstą. Po prostu musi się pogotować, aby nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg
żurawiny- 5
gruszek- 1 kg
cukruWykonanie:
Żurawinę zamrożoną wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały gaz, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki
gruszki, fajnie jak są już dojrzałe i miękkie. Wsypujemy połowę
cukru i gotujemy 3 godziny na małym ogniu mieszając. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem i wsypujemy resztę
cukru, gotujemy kolejne 3 godziny mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy jeszcze na pół godziny,
konfitura powinna być gęsta i
mieć ciemny kolor. Gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy na chwilę do góry dnem.Smacznego :-)