Wykonanie
Składniki300 g skórki z
arbuza300 g
cukruPrzygotowanieWybrać miąższ
arbuza i odłożyć (nie będzie potrzebny do tego przepisu). Skórkę zważyć i odmierzyć 300 g lub tyle ile potrzebujemy. Skórkę obrać z zewnętrznej zielonej części (najlepiej obieraczką do warzyw). Pozostałą jasną część pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z
cukrem (300 g lub tyle ile
arbuza) i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. Powtarzać czynność po upływie 24 godzin przez 3 kolejne dni.Jeszcze gorącą
konfiturę przełożyć do słoików i zakręcić pokrywkami. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia. Z powrotem odwrócić i wstawić do spiżarki.Gdyby po jakimś czasie
cukier się skrystalizował, przed podaniem
konfiturę można podgrzać. Używać bardzo małą część
konfitury, bo jest dość słodka, można przygotować z niej dressing, dodając
oliwę,
ocet lub
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Można wykorzystać np. do tarty z
cukinią lub rożków ze
szpinakiem i
ricottą .