Wykonanie
Dobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z
kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego,
mięsnego hamburgera.
bułka do hamburgerów - 6 sztuk
kasza jęczmienna - 100 gram
kostka rosołowa - 1 sztuka
jajka - 3 sztuk
bułka tarta - 3 łyżk
pomidor - 2 sztuki
ogórek - 1/2 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
cebula biała - 1 sztuka
serek topiony w plastrach - 6 sztuk
sałata - pół główki
olej do smażenia
sól,
pieprz,
wegetaKaszę ugotować w wodzie z
kostką rosołową.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu
kaszy dodać do niej
jajka,
bułkę tartą, sporo
vegety,
sól i
pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości
bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na
oleju.
Pomidory,
ogórki i
cebulę czerwoną pokroić w plastry.
Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa,
ser i
sałatę. Kotlety przed włożeniem do
bułki można posmarować
musztardą z jednej strony, a
ser ketchupem.