Wykonanie
Kiedyś dość często piekłam serniki. Głównie przez wzgląd na przyjaciółkę Gabę, bo strasznie je lubi. Wszystko do czasu, kiedy sama nie upiekła sernika i wyszedł jej o niebo lepszy od mojego. Od tamtej
pory, a było to prawie 2 lata temu nie zabierałam się za nie. Sezon
dyniowy w pełni, co można zauważyć na każdym blogu. Zapiekanki z
dynią,
lody z
dynią i wreszcie napotkałam sernik z
dynią. Nie czekałam zbyt wiele. Wczoraj wieczorem stanęłam w kuchni i zabrałam się do roboty. Pierwszy raz robiłam mus z dyni, wyszedł tak smaczny, że ledwie co zostało by dodać do ciasta :) Sernik jest rewelacyjny! słodki spód, lekka masa i sos
toffi. Idealnie wpasuje się na świąteczny stół. Polecam:)

SKŁADNIKI:masa serowa:
dynia harlequin 1/2 szt*
ser biały homogenizowany 250 g
jajka 4 szt
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczkasok z połowy
cytrynyspód
czekoladowy:
masło 75 g**
czekolada biała 75 g
cukier 50 g
kakao gorzkie 1 łyżka
jajka 2 szt
mąka 60 gsos
toffi:
śmietanka 36% 150 ml
cukier brązowy 1/4 szklanki
miód płynny 1/4 szklanki
masło 1 czubata łyżkaPRZYGOTOWANIE:*
serek jest konsystencji bardzo gęstego
jogurtu naturalnego** można użyć
mlecznej lub
gorzkiej czekolady i nie dodawać
kakao. Ja nie miałam innej.
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, podlać odrobiną
wodę i dusić do miękkości, dosłownie żeby się rozpadła. Następnie dodać 2 łyżki
cukru, wymieszać i wyłączyć. Pozostawić do ostygnięcia.Masa serowa: do miski przełożyć
serek,
żółtka,
cukier waniliowy, sok z połowy
cytryny i
mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dodać ostudzoną
dynię.
Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą
serową. Odstawić na czas przygotowania
spodu.Do garnuszka przełożyć
masło oraz kawałki
czekolady. Rozpuścić, dodać
kakao i wymieszać. Przestudzić, dodać
jajka oraz
mąkę. Przelać do formy wyłożonej papierem – boki również. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Po tym czasie na spód wylać masę
serową, wstawić ponownie do piekarnika, piec 12 minut w temp 170 stopni, po czym zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 80 minut. Ostudzony sernik powinien spędzić min 12 h w lodówce.Sos
toffi Wszystkie składniki przełożyć do garnka, wymieszać, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia
cukru. Sos powinie zredukować się.Sernik dodatkowo posmarowałam na wierzchu tym samym
serem co jest w
masie, polałam sosem
toffi i wykałaczką zrobiłam wzorki.Smacznego:):