Wykonanie

Był sernik z
mandarynkami, to może by tak zrobić ze śliwkami? Jak pomyślała tak zrobiła... i dołożyła jeszcze
czekoladę...Składniki na tortownicę 26 cm:60 dag
białego sera do serników (użyłam Piątnicy)
czekolada nadziewana, ja użyłam nadziewanej
śliwką z edycji świątecznej Wedlaspora garść suszonych
śliwek kalifornijskich3
jajka1
cukier waniliowy10 dag
masła (jeżeli używacie innego
sera, do Piątnicy nie potrzeba)3/4 szklanki
cukru3 łyżki
śmietany 36%2 łyżki
mąki ziemniaczanejopakowanie
ciasteczek oblanych
czekoladą, ja miałam niepełne opakowanie, więc dorzuciłam jeszcze pierniczkówdo dekoracji użyłam pół opakowania czekoladowej kuwertury z LidlaTortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć rozdrobnione
ciasteczka.
Jajka utrzeć z
cukrem na białą puszystą masę, wciąż ucierając dodawać po kolei
ser,
śmietanę, miękkie
masło,
cukier waniliowy,
mąkę. Masę wlać delikatnie do tortownicy uważając, żeby nie zniszczyć warstwy
ciasteczek. Na wierzchu poukładać cząstki
czekolady na przemian ze
śliwkami i lekko wcisnąć w ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 75 minut, ostudzić w otwartym piekarniku.Po ostudzeniu udekorować rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego!
