Wykonanie
CIASTO
SEROWO CZEKOLADOWEPorcja na formę o wym. 32x20 cm:Ciasto:1,5 szklanki
mąki,1 szklanka
cukru,3 łyżki
kakao,200 g
masła lub
margaryny,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,op.
cukru waniliowego,4
jaja,5 łyżek
wodyMasa serowa:70 dag
sera białego - najlepszy półtłusty, zmielony 2-krotnie,4
jaja,1 szklanka
cukru,125 g
masła,opcjonalnie łyżeczka
mąki ziemniaczanejwiórki kokosowe - u mnie
wafloweCiasto:
masło rozpuścić, wsypać
cukier, zamieszać aż się rozpuści. Dodać
kakao,
cukier waniliowy i
wodę. Zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Po ostudzeniu odlać pół szklanki masy (będzie na polewę). Do reszty dodać 4
żółtka i wymieszać na jednolitą masę, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i pianę z
białek. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masa serowa: miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodawać po 1
jajku, na końcu dodać
ser i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić, polać odlaną masą i posypać wiórkami. Smacznego!*jeśli obawiacie się
surowych żółtek, dodajcie do odlanej gorącej masy kilka łyżek
wody. Do ciasta natomiast
dajcie 3-4 łyżki
mąki więcej. Powinno być dosyć gęste.