ßßß Cookit - przepis na "Czarny" sernik - wspomnienie dzieciństwa

"Czarny" sernik - wspomnienie dzieciństwa

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma w swoim menu potrawę, która przywołuje wspomnienia. Smak tego sernika przypomniał mi czasy, kiedy od kuchni trzymałam się bardzo daleko. ;-) By było wiadomo o jaki sernik chodzi, mówiłam o nim "czarny". Nie jadłam go już kilka dobrych lat i od razu kiedy spróbowałam, wróciły wspomnienia, smak wydał się bardzo znajomy, jakbym jadła go nie kilka lat temu a kilka dni temu tydzień. Przypomniałam sobie dlaczego nazywałam to ciasto moim ulubionym. :-) Choć wygląda zwyczajnie smak jest niepowtarzalny!
(przepis na standardową blaszkę, u mnie mała porcja w małej tortownicy)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Masa serowa:
1 kg białego sera (u mnie z wiaderka)
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1. Margarynę, cukier, kakao, wodę, cukier waniliowy przełożyć do garnka. Gotować około 5 minut. Pozostawić do wystudzenia.
2. Do zimnej masy dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. 1/2 masy odlać, do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać i wlać do formy.
3. Ser połączyć z jajkami, cukrem i masłem. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasto.
4. Piec około 1h, w temperaturze 200 stopni.
5. Jeszcze ciepły sernik polać odlaną masą. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/czarny-sernik-wspomnienie-dziecinstwa.html