Wykonanie

Oto kolejna propozycja na wykorzystanie puree z dyni. W jednym z francuskich czasopism kulinarnych spodobał mi się pomysł wytrawnej tarty dyniowej z dodatkiem ‘niebieskiego’
sera. Postanowiłam jednak nieco zmienić jej skład i proporcje i zamiast proponowanej
marchewki znów dodałam podsmażonego
pora oraz więcej
sera niż w pierwotnym przepisie. I jak zwykle
dyniowo-
porowy mariaż mnie nie zawiódł ;) A jedzący stwierdzili, że proporcje są idealne : lekka ostrość
pora przełamuje ‘słodycz’ dyni, która dzięki temu nie dominuje zbytnio całości, a
ser nadaje dodatkowej, wyrazistej nuty.#

Wytrawna
tarta dyniowa z ‘niebieskim’
seremforemka 20cm x 20 cm
ciasto francuskie250 ml puree z dyni80 g
pora120 g
sera typu
roquefort2 duże
jajka3 łyżki gęstej
śmietany (creme fraiche)
oliwa z oliweksól,
pieprzpapryczka z Espelette
Pora umyć i pokroić w cienkie plasterki, udusić go w odrobinie
oliwy z oliwek (kilka minut).
Ser pokroić na małe kawałki, dodać
dynię,
pora, rozbełtane
jajka i
śmietanę, doprawić do smaku i dobrze wszystko wymieszać. Foremke natluścić lub wyłożyć papierem, przełożyć do niej ciasto i ponakłuwać je widelcem w kilku miejscach. Następnie wlać przygotowane nadzienie i piec ok. 35 min w nagrzanym do 180° piekarniku.Smacznego!(przepis oryginalny – ‘Saveurs’, n°163)