ßßß Cookit - przepis na Pasta kanapkowa z porem

Pasta kanapkowa z porem

nazwa

Wykonanie

Zastosowanie pora jest bardzo szerokie. Możemy go spożywać na surowo, możemy go ugotować jak i udusić. Jest lekkostrawny i dietetyczny. Por pomaga w zaburzeniach trawiennych. Co ciekawe należy do afrodyzjaków. Ponadto por działa wzmacniająco na układ nerwowy, oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Zawiera dużo soli mineralnych oraz witamin. Jako, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, proponuję Wam pastę z porem, jakiem oraz dodatkiem sera żółtego. Jest to dobra propozycja dla tych, którym znudziły się parówki czy jajecznica. Zrobienie tak smacznego śniadanie zajmie Nam zaledwie ok. 15 minut. Gorąco zachęcam !!
Składniki:
1 średniej wielkości por
2 jajka
10 dag. żółtego sera
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
Sól, pieprz
Etapy przygotowania:
Por myjemy, odcinamy zieloną część i kroimy na cienkie talarki. Solimy go i odstawiamy do momentu, aż wytrącą się z niego soki (ok. 10 minut), lub sparzmy wrzątkiem. Po upływie tego czasu wyciskamy por. Jeżeli wolimy, aby por zmięknął lepiej jest sparzyć go wrzącą wodą.
Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. I pasta gotowa
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/sniadania/pasta-kanapkowa-z-porem