Wykonanie
Zastosowanie
pora jest bardzo szerokie. Możemy go spożywać na surowo, możemy go ugotować jak i udusić. Jest lekkostrawny i dietetyczny.
Por pomaga w zaburzeniach trawiennych. Co ciekawe należy do afrodyzjaków. Ponadto
por działa wzmacniająco na układ nerwowy, oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Zawiera dużo
soli mineralnych oraz witamin. Jako, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, proponuję Wam pastę z
porem, jakiem oraz dodatkiem
sera żółtego. Jest to dobra propozycja dla tych, którym znudziły się
parówki czy jajecznica. Zrobienie tak smacznego śniadanie zajmie Nam zaledwie ok. 15 minut. Gorąco zachęcam !!
Składniki:1 średniej wielkości
por2
jajka10 dag.
żółtego sera2 łyżki
majonezu1 łyżka
śmietanySól,
pieprzEtapy przygotowania:
Por myjemy, odcinamy zieloną część i kroimy na cienkie talarki. Solimy go i odstawiamy do momentu, aż wytrącą się z niego
soki (ok. 10 minut), lub sparzmy wrzątkiem. Po upływie tego czasu wyciskamy
por. Jeżeli wolimy, aby
por zmięknął lepiej jest sparzyć go wrzącą
wodą.
Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkamiWszystkie składniki łączymy, dodajemy
majonez i
śmietanę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość mieszamy. I pasta gotowa
Smacznego !!