ßßß Cookit - przepis na Jajka zapiekane pod serem

Jajka zapiekane pod serem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser żółty pikantny 60 gramów
jajka 6 sztuk
śmietana 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do sześciu filiżanek wbić po jednym żółtku, uważając, by zachowały swój kształt. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Doprawić pieprzem i równomiernie rozłożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wierzch wygładzić. Zrobić w pianie łyżką sześć otworów i do każdego z nich ostrożnie wlać po jednym żółtku. Wierzch zapiekanki skropić śmietaną i posypać startym na tarce o małych oczkach serem. zapiekać ok. 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (nie używać termoobiegu), aby wierzch się zbytnio nie przypiekł i nabrał złocistego koloru.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12101/Jajka-zapiekane-pod-serem