Wykonanie
Moim zdaniem quiche i tarty to najwspanialsze dania kuchni francuskiej.Dziś chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na quiche z
porem.Delikatne kruche ciasto, z kremowym nadzieniem,
przyprawami i
serem.Zaskakuje doskonałym smakiem, a przy tym jest banalnie proste w wykonaniu.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:220 g
ciasta francuskiego650 g
pora4
jajka100 ml
śmietany100 ml
mleka50
sera parmiggiano1
żółtko do smarowania4 łyżki
oliwy do smażenia
poraPrzygotowanie:Formę wykładamy
ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Myjemy
pory, zdejmujemy wierzchnią warstwę, odkrawamy końcówki.Kroimy i wrzucamy na patelnię z
oliwą, zmniejszamy ogień i dusimy mieszając ok 10 min.

W misce ubijamy trzepaczką
jajka, dodajemy
śmietanę.

Do miski wrzucamy: duszony
por,
starty ser i mieszamy kilka
razy łącząc składniki.

Na samym końcu dodajemy
mleko i mieszamy. Dodajemy
pieprz i
sól do smaku.Farsz wylewamy na spód tarty.

Zawijamy warstwę ciasta do wewnątrza foremki.

Smarujemy krawędzie
ciasta francuskiego pędzelkiem namoczonym w
żółtku.Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika.Całość pieczemy przez około 30 - 40 minut, zależy od piekarnika.Masa powinna się zarumienić.Danie podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)