Wykonanie

Pasta alla carbonara jestjednym z wielu tradycyjnychkulinarnych symboli kuchniwłoskiej. Z całą pewnością należydo najbardziej znanych potraw na świecie. Składnikami sosu są
jajka,
parmezan, pecorino,
oliwa,
czosnek i
boczek. Zauważyłam,że w
polskich restauracjachdodatkowym składnikiem sosujest
śmietana. W dawnej kuchnirzymskiej, skąd pochodzi to danie,nie używano jej wcale.Moja carbonara zawiera odrobinę
śmietany oraz kilka marynowanych
papryczek peperoni.300 g
wędzonego boczku pokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam na patelni.Kiedy były rumiane odłożyłam a na tej samej patelni rozgrzałam
oliwę.Dodałam posiekany ząbek
czosnku, 3 łyżki gęstej
śmietany, 3
żółtka,3 łyżki tartego
sera pecorino i 3 łyżki tartego
permezanu.Energicznie wymieszałam trzepaczką, dodałam 5 strąkówmarynowanej
papryki peperoni.Spaghetti ugotowałam al dente, przełożyłam do sosu, wymieszałam.Na końcu dodałam
boczek i rozłożyłam na półmiski.Posypałam posiekaną
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)
Buon Appetito!