ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią i boczkiem alla carbonara

Makaron z cukinią i boczkiem alla carbonara

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Najlepsze obiady są na winie, czyli z tego co się nawinie :-). Taki też jest ten obiad. Czasem trzeba opróżnić lodówkę przed wyjazdem i tak też było w tym przypadku. W lodówce były żółtka, śmietana, parmezan... coś Wam przychodzi na myśl? Mnie tak i jest to carbonara. Ale skoro przepis na carbonarę na blogu już jest to postanowiłam dokupić młodą cukinię i przygotować obiad w formie wariacji na temat carbonary.
Czy wyszło smacznie? Sprawdźcie!
Zapraszam!
Składniki:
200 g cukinii
200 g boczku
1 łyżka oliwy lub masła
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
parmezan lub inny twardy ser
makaron penne
Wykonanie:
Boczek kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy go na patelni, aż będzie rumiany. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do boczku razem z łyżką oliwy lub masła (chyba, że z boczku wytopiło się dużo tłuszczu, wtedy nie) dalej smażymy, aż cukinia zmięknie.
Żółtka dokładnie mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i startym parmezanem.
Makaron gotujemy, aż będzie al dente (lub taki jak lubicie), odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody.
Wrzucamy go ponownie do garnka, dodajemy boczek i cukinię oraz sos z żółtek, dokładnie mieszamy. Sos powinien się lekko zagęścić z powodu wciąż gorącego makaronu i sosu.
Dekorujemy np. miętą, ponieważ to przyprawa, która świetnie komponuje się z cukinią.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/05/makaron-z-cukinia-i-boczkiem-alla.html