Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam na targu te oto fioletowe
papryki, stwierdziłam że będą idealne na Fioletowy Tydzień :) A jako że miałam już w planach
bakłażana z duszonymi warzywami, postanowiłam ‘zamienić’
ostre papryczki na te właśnie fioletowe stwory ;) Przyznaję, że ich smak odrobinę mnie zawiódł, gdyż praktycznie niczym nie różnią się one od tych zielonych, za którymi akurat nie przepadam; poza tym, obróbka termiczna niestety powoduje zanik tej ciekawej ciemnej barwy i
papryka staje się praktycznie zielona. Jeśli więc chcecie używać jej do celów dekoracyjnych, radzę pozostać przy tej surowej.Jednak dziś główne skrzypce gra nie fioletowa
papryka, a
bakłażan . Jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, ma bowiem ok. 18 kalorii w 100 g, czyli mniej więcej tyle co
pomidory czy
sałata. To tylko przez ‘wypity’ podczas smażenia tłuszcz
bakłażan staje się kaloryczny ;) Zawiera dużo
soli mineralnych,
między innymi tak ważny dla naszego organizmu magnez, cynk i potas. Pomaga też podobno w walce z cholesterolem, a w połączeniu z
oliwą z oliwek i
czosnkiem jest jednym z elementów profilaktyki antyrakowej.W oryginalnym przepisie (CuisineLight n°5) widnieje jeszcze
kurkuma, która również jest nieoceniona w walce z wieloma schorzeniami, bardzo często zalecana w kuchni i medycynie ayurwedy. Ja jednak tym razem jej nie dodałam, dla zachowania tych czerwono-fioletowych odcieni ;)Na koniec, już na talerzach, dodatkowo posypałam plasterki
bakłażana odrobiną fleur de sel co okazało się być bardzo przyjemnym, ‘chrupiącym’ dodatkiem.*
2
bakłażany2
cebule (u mnie czerwone)½ łyżki startego
imbiru500 g
pomidorów2 ząbki
czosnku2
ostre papryczki (u mnie fioletowe)½ łyżeczki mielonego
kminku½ łyżeczki zmielonej
kolendry*
oliwa /
olejsól+ świeża
kolendra* w przepisie ½ łyżeczki
kurkumyBakłażana pokroić w plastry, posolić i zostawić na durszlaku przez ok. 30 minut, następnie opłukać go w zimnej wodzie.
Cebulę i
paprykę poszatkować;
pomidory pokroić w małą kostkę i wymieszać z
cebulą i
papryką. Na patelni rozgrzać
oliwę /
olej i podsmażyć plastry
bakłażana, przełożyć na półmisek. Następnie na patelnię wsypać
przyprawy (można dodać łyżkę
oliwy), chwilkę je podsmażyć, dodać poszatkowane wcześniej warzywa i dusić ok. 10 minut mieszając dość regularnie, lekko posolić; następnie dodać podsmażonego wcześniej
bakłażana i dusić pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną
kolendrą oraz szczyptą fleur de sel.Smacznego !Recette en français