Wykonanie
To danie jest pyszne, niezwykle bogate
smakowo - dzięki ciekawym
przyprawom. Może być dodatkiem do
mięsa albo stanowić samodzielne danie - podawane z
ryżem i
jogurtem, bądź też samo, bez niczego [wówczas z podanych proporcji wychodzą dwie porcje]. Kiedyś mi się wydawało, że nie przepadam za
bakłażanem, ale chyba nie
jadłam go w wersji, która by mi zasmakowała. Warto korzystać z sezonu na warzywa. Dziś
bakłażan jest bardzo popularny i dobrze przyjął się na polskim
stole. Dziesięć lat temu nie znałam go w ogóle, a dziś jest na moim ulubionym targowisku w ilościach hurtowych. Jestem pewna, że gdy zaserwuję to danie do
mięs z grilla - co będzie miało miejsce już w sobotę -
bakłażany będą się cieszyły dużym wzięciem. hmm... może więc od razu zrobię z podwójnej porcji. Byłabym zapomniała - danie ma niski indeks glikemiczny. Przepis z "The food of India".Składniki:800 g
bakłażanów, pokrojonych wzdłuż na 5. cm kawałki400 g obranych ze skórki
pomidorów lub 1 puszka [dałam o 180 g więcej, proponuję dać 8 małych, mięsistych gruntowych
pomidorów typu paluszki]2,5 cm kawałek
imbiru6 ząbków
czosnku, posiekanych1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1/2 łyżeczki nasion
czarnuszki1 łyżka mielonej
kolendry1/4 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
chili1 łyżeczka
soliolej do smażenia i posmarowania
bakłażanów [ok. 4-6 łyżek]Wykonanie:
Bakłażan(y) posmarować
olejem [doskonale sprawdza się pędzelek] i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odłożyć. Na patelni ponownie rozgrzać odrobinę
oleju i wrzucić
koper włoski i
czarnuszkę i smażyć przez parę sekund [u mnie nieco ponad pół minuty] . Patelnię w tym czasie przykryć, bo mogą strzelać. Do przypraw dodać rozdrobnione
pomidory,
imbir i
czosnek. Gotować od czasu do czasu mieszając przez 5-6 minut. Dodać pozostałe
przyprawy i kawałki
bakłażanów. Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy będą miękkie.