ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pierożki z soczewicą

Drożdżowe pierożki z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Coś dla osób na diecie bezmięsnej. Pierożki z soczewicą ciekawie komponują się z różnymi dipami np. czosnkowym. Polecam jako przystawkę do piwa.
Składniki
Ciasto
225 gram mąki pszennej
15 gram drożdży
1/3 szklanki śmietany
180 gram masła
0,5 łyżeczki soli
Farsz
2/3 szklanki ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
1 duża cebula
3/4 kostki twarogu
sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny
masło do smażenia cebuli
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Drożdże mieszamy ze śmietaną następnie łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
Farsz
Krok 2
Ugotowaną na miękko soczewicę przepuszczamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy zeszkloną na maśle cebulkę, którą uprzednio kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny.
Krok 3
Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Układamy farsz i lepimy pierogi. Następnie pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Możemy posmarować białkiem jaja i posypać np. sezamem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Jem zdrowo: Pieczone kotlety z kaszy jaglanej
Jem zdrowo: Kotleciki z kaszy jaglanej
Cukinia nadziewana mięsem mielonym i soczewicą
Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem
Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu p. Hani Rostkowskiej – danie konkursowe
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/07/13600/drozdzowe-pierozki-z-soczewica