Wykonanie
Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem
ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i
będę je powtarzać.Zapraszam :-)Składniki:ciasto- 500 g mączystych
ziemniaków (np. bryza)- 2-2,5 szklanki
maki pszennej- 2
jajkafarsz- 750 g ugotowanych
ziemniaków- 500 g
twarogu półtłustego-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprz- 4
cebule- łyżka
masła- 3 łyżeczki
majerankuWykonanie:
Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki
mąki i rozbełtane
jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze
mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki
mąki i
potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go
mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.Farsz - ugotowane
ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach
twaróg,
jogurt naturalny, podsmażoną na
maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem.Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z
solą i
oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną
cebulką, możemy dodać
kiełbasę lub
boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.