ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie pełnoziarniste

Pierogi ruskie pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie z ciasta na mące pełnoziarnistej. Do nadzienia, oprócz posiekanej cebulki możecie też dodać startą na tarce marchew albo ulubione przyprawy. Niezależnie od tego, na jaki rodzaju mąki chcecie je prygotować, do ciasta warto dodać łyżkę oleju, żeby ciasto było elastyczne, a pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki pszennej,najlepiej pełnoziarnistej
około 1/2 szklanki wrzątku
szczypta soli
Mąkę i sól zalać wodą, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Zagnieść ciasto podsypując lekko mąką.
farsz:
200 g twarogu, najlepiej chudego
200 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 dużej cebuli
łyżka masła
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle. Ziemniaki rozgnieść, dodać twaróg, śmietanę i cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z ciasta wykrawać koła, na każde nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować 2- 3 minuty po wypłynięciu. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/04/pierogi-ruskie-penoziarniste.html