Wykonanie
Pierogi ruskie z ciasta na
mące pełnoziarnistej. Do nadzienia, oprócz posiekanej
cebulki możecie też dodać startą na tarce
marchew albo ulubione
przyprawy. Niezależnie od tego, na jaki rodzaju
mąki chcecie je prygotować, do ciasta warto dodać łyżkę
oleju, żeby ciasto było elastyczne, a pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
ciasto pierogowe:2 szklanki
mąki pszennej,najlepiej pełnoziarnistejokoło 1/2 szklanki wrzątkuszczypta
soliMąkę i
sól zalać
wodą, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Zagnieść ciasto podsypując lekko
mąką.farsz:200 g
twarogu, najlepiej chudego200 g ugotowanych
ziemniaków2 łyżki kwaśnej
śmietany1/2 dużej
cebuliłyżka
masła1/4 łyżeczki mielonego
pieprzuszczypta
soliCebulę drobno posiekać, zrumienić na
maśle.
Ziemniaki rozgnieść, dodać
twaróg,
śmietanę i
cebulę, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Z ciasta wykrawać koła, na każde nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej
wody i gotować 2- 3 minuty po wypłynięciu. Smacznego!