Wykonanie
Uwielbiany przez moją rodzinę przepis na pierogi ruskie. Tylko z niego korzystam.
Składniki na ciasto do pierogów:300 g
mąki pszennej200 ml ciepłej przegotowanej
wodyFarsz do pierogów – składniki:0,5 kg
ziemniaków200 g
twarogu (półtłusty)1 niewielka
cebulamasło do podsmażenia
cebulisól i
pieprz do smakuWykonanie:Ugotować do miękkości w osolonej wodzie
ziemniaki. Posiekać
cebulę, wrzucić na patelnię i zeszklić na
maśle. Nie lubię brudzić całej kuchni i być oblepionym
mąką, więc zamiast stolnicy przygotowałam dużą miskę, do której wrzuciłam odmierzoną ilość
mąki. Następnie stopniowo dolewałam ciepłą
wodę i wymieszałam zawartość miski przy pomocy łyżki. Kiedy
mąka z
wodą połączyły się już w zwartą masę, zaczęłam wyrabiać ciasto na pierogi ręką. Kulę ciasta odłożyłam na bok i przykryłam ściereczką, tak żeby nie wyschło.Ugotowane
ziemniaki,
twaróg,
cebulkę,
sól i
pieprz wrzuciłam do dużej miski i w kilka minut widelcem po rozgniatałam
ziemniaki i resztę składników. Kiedy farsz był już gotowy, zabrałam się za rozwałkowanie ciasta na pierogi. Ciasto powinno być rozwałkowane starannie i tak, żeby było po prostu cienkie. Im cieńsze ciasto tylko lepsze pierogi i bardziej miękkie. Przy pomocy niedużej szklanki powycinałam z ciasta kółka, na które następnie nałożyłam ok. łyżeczkę farszu. Kolejny punkt programu – lepienie pierogów. Gotowe pierogi wrzuciłam do gotującej się osolonej
wody i gotowałam ok. 4 minuty. Pierogi najczęściej podaję polane roztopionym
masłem i oprószone świeżo zmielonym
pieprzem. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie skwarków z
boczku, lub podsmażenie na złoto drobno posiekanej
cebuli.Smacznego!