ßßß Cookit - przepis na PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

nazwa

Wykonanie

Ciasto na pierogi - składniki:
0,5 kg maki pszennej
1 jajko
ciepła woda - dolewana stopniowo
Farsz do pierogów - składniki:
1 kg ziemniaków
40 dag białego twarogu
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać twaróg, cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz przyprawy - połączyć na gładką masę.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać, dodać jajko oraz ciepłą wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.
Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać mąką.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,
dokładnie zagnieść brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać że śmietaną lub zasmażką.
Źródło:http://kuchnianadziewiatympietrze.blogspot.com/2014/10/pierogi-ruskie.html