Wykonanie
Ciasto na pierogi - składniki:0,5 kg
maki pszennej1
jajkociepła
woda - dolewana stopniowoFarsz do pierogów - składniki:1 kg
ziemniaków40 dag białego
twarogu1
cebulasól,
pieprzSposób przygotowania:Farsz:
Ziemniaki ugotować do miękkości, rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito, dodać
twaróg,
cebule pokrojoną w kostkę zeszkloną na patelni oraz
przyprawy - połączyć na gładką masę.Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiać, dodać
jajko oraz ciepłą
wodę - dolewać stopniowo. Zagnieść luźne ciasto.Ciasto wyrobić aby było gładkie, miękkie, elastyczne w razie konieczności podsypać
mąką.Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć krążki. Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu,dokładnie zagnieść brzegi.Pierogi gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia, następnie wyjąć łyżką cedzakową.Podawać że
śmietaną lub zasmażką.