ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego

Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
farsz
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 4 cebule
- łyżka masła
- 3 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/10/pierogi-ruskie-z-ciasta-ziemniaczanego.html