Wykonanie
Dzisiaj na obiad polecam dietetyczne kopytka z
otrębami,
twarogiem i
dynią. Ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne.
Dynia nadaje im piękny kolor i słodkawy smak. Podałam je z
sosem pomidorowym,
pieczarkami i
parmezanem. Polecam

SKŁADNIKI :500 g chudego
twarogu4 łyżki
pszennych otrąb2
jajka3-4 łyżki musu z dyni5 łyżek
mąki kukurydzianej2 łyżki
skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej )PRZYGOTOWANIE :
Twaróg mielimy maszynką do
mięsa, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Powinno ono odchodzić od dłoni ale nie może być twarde. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąki kukurydzianej. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z każdej formujemy wałki o grubości około 1 centymetra, tniemy na małe kopytka. W garnku zagotowujemy
wodę z
solą, wrzucamy partiami kluseczki. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka są delikatne więc lekko je płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy na talerze.SOS :1 puszka krojonych
pomidorów1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 mała
papryka czerwona, pokrojona w kostkę3 duże
pieczarkisól,
pieprz i
cukier do smakuświeża
bazylia do smakutarty
parmezan do posypaniaNa
oleju podpiekamy pokrojoną
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy
paprykę i poszatkowane
pieczarki, wlewamy 1/2 szklanki
wody i chwilkę dusimy. Dodajemy
pomidory, dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.Na talerze nakładamy kopytka, polewamy sosem, posypujemy tartym
parmezanem i
bazylią. Danie podajemy ciepłe, Smacznego.

