ßßß Cookit - przepis na OTRĘBOWE KOPYTKA DYNIOWE Z SOSEM POMIDOROWO - PIECZARKOWYM

OTRĘBOWE KOPYTKA DYNIOWE Z SOSEM POMIDOROWO - PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad polecam dietetyczne kopytka z otrębami, twarogiem i dynią. Ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i pyszne. Dynia nadaje im piękny kolor i słodkawy smak. Podałam je z sosem pomidorowym, pieczarkami i parmezanem. Polecam
SKŁADNIKI :
500 g chudego twarogu
4 łyżki pszennych otrąb
2 jajka
3-4 łyżki musu z dyni
5 łyżek mąki kukurydzianej
2 łyżki skrobi kukurydzianej ( lub ziemniaczanej )
PRZYGOTOWANIE :
Twaróg mielimy maszynką do mięsa, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Powinno ono odchodzić od dłoni ale nie może być twarde. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki kukurydzianej. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, z każdej formujemy wałki o grubości około 1 centymetra, tniemy na małe kopytka. W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy partiami kluseczki. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka są delikatne więc lekko je płuczemy w zimnej wodzie i rozkładamy na talerze.
SOS :
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 mała papryka czerwona, pokrojona w kostkę
3 duże pieczarki
sól, pieprz i cukier do smaku
świeża bazylia do smaku
tarty parmezan do posypania
Na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i poszatkowane pieczarki, wlewamy 1/2 szklanki wody i chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, dusimy około 15 minut i doprawiamy do smaku.
Na talerze nakładamy kopytka, polewamy sosem, posypujemy tartym parmezanem i bazylią. Danie podajemy ciepłe, Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/otrebowe-kopytka-dyniowe-z-sosem.html