Wykonanie
W zeszłym tygodniu miałam iście
pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać
będę systematycznie w najbliższych dniach, a ten tydzień zaczynam od propozycji przyrządzenia domowego
ketchupu. Kompozycja jest unikalna, bo z żółtymi
pomidorami, za którymi przepadamy, gdyż w smaku są podobne do
malinowych. Według naszego zaufanego hodowcy
pomidorów ludzie generalnie podchodzą sceptycznie do
pomidorów innych niż czerwone, a szkoda, bo są naprawdę pyszne. Warto spróbować :)
Składniki:4 kg niedużych
pomidorów (czerwonych i żółtych),1 kg
papryki czerwonej,50 dag
cebuli,3 łyżeczki
soli,5-6 łyżek
cukru,1 łyżeczka
pieprzu,1 łyżka suszonej
bazylii.
Pomidory przekroić na pół, pozbyć się pestek i wrzucić do garnka z grubym dnem. Następnie
paprykę pokroić w średnią kostkę i dodać do
pomidorów.
Cebulę obrać i pokroić w plastry i wrzucić do reszty składników. Wszytko zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wszytko miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy na drobnym sitku, żeby pozbyć się pozostałych skórek i pestek. Staram się robić to dość dokładnie :) Całość znowu zagotowujemy dodając
cukier,
sól i
pieprz, gotujemy do zgęstnienia ok 1,5-2 godzin. Pod koniec dodajemy
bazylię. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 25 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 3 litrów
keczupu :)