Wykonanie
Uwielbiam
bakłażana. Dlatego też do ratatouille nie dodaję
cukinii, żeby smak był zdominowany
oberżyną. Czyli wtedy to już nie będzie ratatouille, prawda?I chyba jeszcze dodatkowe wariactwo - wolę zjeść to danie na zimno:-).Składniki:
1
bakłażan,1
papryka czerwona,1
cebula,2-3
pomidory,świeża
bazylia,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier.Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć
cebule pokrojona w kostkę i
paprykę. Dodać
bakłażana. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem.
Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną
wody. Na koniec wrzucić
bazylię. Doskonały dodatek do grillowanych
mięs i ryb, ale również jako samodzielne danie z
pieczywem lub jako dodatek do
wędlin.
Dodane do akcji: