ßßß Cookit - przepis na Ratatouille, ale bez cukinii

Ratatouille, ale bez cukinii

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam bakłażana. Dlatego też do ratatouille nie dodaję cukinii, żeby smak był zdominowany oberżyną. Czyli wtedy to już nie będzie ratatouille, prawda?
I chyba jeszcze dodatkowe wariactwo - wolę zjeść to danie na zimno:-).
Składniki:
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
2-3 pomidory,
świeża bazylia,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojona w kostkę i paprykę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię. Doskonały dodatek do grillowanych mięs i ryb, ale również jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do wędlin.
Dodane do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/09/ratatouille-ale-bez-cukinii.html