Wykonanie
To danie jest niby proste (jak to zwykle, a szczególnie ostatnio, u mnie na blogu), ale w smaku naprawdę bogate! Wyraziste, dobrze skomponowane i po prostu pyszne.
Bakłażan i
pomidory to świetne połączenie,
bazylia również do niego pasuje i dodaje daniu świeżości, a
kozi ser - swojego wyjątkowego smaku. Jako miłośniczka wszelkich włoskich i
makaronowych dań
mogę nie być do końca obiektywna, ale serdecznie polecam:)
Makaron z
bakłażanem,
pomidorami i
kozim serem- 1/2 łyżki
oliwy- 1
cebula- 1/2
bakłażana- 2 małe
pomidory(lub pół puszki krojonych
pomidorów)-
sól,
pieprz- szczypta
cukru- garść listków
bazylii- 100g twardego
koziego sera- 150g pełnoziarnistego penne1)
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni (ok. 5 minut).2) Dodać pokrojonego w niedużą kostkę
bakłażana i smażyć 3 minuty.3) Dodać posiekane
pomidory, doprawić i gotować przez kilka minut.4) Wmieszać
bazylię i pokrojony w kostkę
ser.5) Dodać ugotowany w międzyczasie
makaron i wymieszać.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal