ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem a'la Caprese

Makaron z sosem a'la Caprese

nazwa

Wykonanie

Zapach bazylii, czerwień pomidorów, ciągnący się ser mozzarella - tak w skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do makaronu, to składniki sałatki Caprese. Klasyczny, prosty, pachnący bazylią, sos do makaronu, oparty na pomidorach. Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się sera.
Składniki (2 porcje):
4 łyżki oliwy extra virgin
1 cebula
1 puszka pomidorów
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
10 dużych listków bazylii
220 g makaronu farfalle (kokardki)
1 kulka mozzarelli
małe listki bazylii do ozdoby
Wykonanie:
Sos przygotowujemy na dużej patelni z pokrywką.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli.
Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron. Ważne, aby makaron był ugotowany al dente.
Po 15 minutach do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki bazylii i całość gotujemy jeszcze chwilkę (1 minutę).
Następnie do sosu dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę. Ser mieszamy z całą potrawą (jak najkrócej- dosłownie kilka sekund), całość przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1 minutę (już nie mieszając). Ser mozzarella ma tę właściwość, że po podgrzaniu robi się ciągnący, kleisty i gdybyśmy potrawę w tym momencie jeszcze mieszali, to kawałki mozzarelli posklejają się ze sobą.
Podajemy od razu. Makaron możemy przyozdobić malutkimi listkami bazylii.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/makaron-z-sosem-ala-caprese.html