Wykonanie
Zapach
bazylii, czerwień
pomidorów, ciągnący się
ser mozzarella - tak w
skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia
makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do
makaronu, to składniki sałatki Caprese. Klasyczny, prosty, pachnący
bazylią, sos do
makaronu, oparty na pomidorach.
Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się
sera.
Składniki (2 porcje):4 łyżki
oliwy extra virgin1
cebula1 puszka
pomidorówpłaska łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smaku10 dużych listków
bazylii220 g
makaronu farfalle (kokardki)1 kulka
mozzarellimałe listki
bazylii do ozdobyWykonanie:Sos przygotowujemy na dużej patelni z pokrywką.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na
oliwie, do zeszklenia
cebuli.
Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej
cebuli. Na patelnię dolewamy również
sok pomidorowy z puszki. Całość mieszamy, dodajemy
cukier oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem. Sos przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 15 minut.W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy
makaron. Ważne, aby
makaron był ugotowany al dente.Po 15 minutach do
sosu pomidorowego dodajemy pokrojone listki
bazylii i całość gotujemy jeszcze chwilkę (1 minutę).Następnie do sosu dodajemy odcedzony
makaron. Całość dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
mozzarellę.
Ser mieszamy z całą potrawą (jak najkrócej- dosłownie kilka sekund), całość przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze 1 minutę (już nie mieszając).
Ser mozzarella ma tę właściwość, że po podgrzaniu robi się ciągnący, kleisty i gdybyśmy potrawę w tym momencie jeszcze mieszali, to kawałki
mozzarelli posklejają się ze sobą.Podajemy od razu.
Makaron możemy przyozdobić malutkimi listkami
bazylii.Smacznego :)