ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorska lazania z bakłażanów

Śródziemnomorska lazania z bakłażanów

nazwa

Wykonanie

Bakłażan nie należy do moich ulubionych warzyw, jednak w tym wydaniu chyba się do niego przekonałam. Być może zagości jeszcze kiedyś na moim stole, ponieważ jest to świetna alternatywa do tradycyjnej tłustej lazanii z makaronem i mięsem. Ta przygotowana przez nas jest nie tylko posiłkiem dla wegetarian, ale także dla osób dbających o linię.
puszka całych pomidorów, bez skóry
1 bakłażan
ser mozzarella
oliwa z oliwek
bazylia, sól, pieprz, cukier
Bakłażana umyć pokroić w plastry wzdłuż, posolić i odstawić na 10 minut, żeby puścił sok. Pomidory odsączyć, pokroić na kawałki, przyprawić bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry.
Bakłażana osuszyć papierem kuchennym. Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażany z dwóch stron na złoty kolor (uwaga, bakłażany wchłaniają dużo tłuszczu, dlatego po usmażeniu warto odsączyć na papierze kuchennym).
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć warstwę bakłażana, warstwę pomidorów i mozzarelli, w takiej samej kolejności ułożyć kolejne warstwy, tak aby na wierzchu była warstwa bakłażanów. My podajemy składniki na 2 porcje, na małe naczynie żaroodporne, tak wiec, mamy jedynie 3 warstwy bakłażana i po 2 warstwy pomidorów i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia, posypujemy jeszcze startym serem.
Wskazówka: Ważne jest aby dobrze odsączyć pomidory i bakłażana, bo gdy tego nie zrobimy, lazania będzie zbyt wodnista i w połączeniu ze stopionym serem stanie się niemożliwa do pokrojenia.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/01/srodziemnomorska-lazania-z-bakazanow.html