Wykonanie
Danie z naleśnikami w roli głównej, tym razem z farszem
twarogowo -
szpinakowym, zapieczone w
sosie pomidorowym z
serem. Naleśniki pokroiłam na małe kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, polałam sosem i zapiekłam. Jest to świetna wersja obiadowa z naleśnikami w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI :8-10 gotowych naleśników
szpinak mrożony 1 opakowanie250 g
twarogu1 łyżka
masła2 ząbki
czosnku150 g
sera żółtegosól,
pieprz do smakukilka
oliwek i
pomidor do ozdobyW garnku rozpuszczamy
masło, podpiekamy na nim przeciśnięty przez praskę
czosnek, dodajemy rozmrożony ( bez
wody, ale nie wyciskamy )
szpinak, mieszając odparowujemy farsz. Kiedy jest gęstej konsystencji, zakręcamy gaz, dodajemy
twaróg,
sól i
pieprz. Ubijamy tłuczkiem do
ziemniaków aż
twaróg połączy się ze
szpinakiem. Masą smarujemy, dość grubo naleśniki i zwijamy jak krokiety, chowamy brzegi do środka.SOS :1 puszka
pomidorów krojonych1 łyżeczka przecieru1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukruszczypta
ziół prowansalskichsól i
pieprz do smaku2 łyżki
olejuW garnku na
oleju podpiekamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, kiedy zmięknie wlewamy
pomidory i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki, na stojąco, jeden obok drugiego w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym. Danie polewamy
sosem pomidorowym, posypujemy
serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.