Wykonanie
Lubię
ryby. Klasyczny panierowany filet z surówką z
kiszonej kapustki i ziemniaczkami to jeden z moich ulubionych obiadów. Natomiast przyznać muszę, że gdybym
rybę konsumowała tylko w takiej postaci, to obrzydłaby mi prędko. Na szczęście można
rybę przyrządzić na 100 innych sposobów. Tym razem chciałam nadać jej smak
słonecznego lata, dojrzałych
pomidorów, trochę kwaskowatości i
słodyczy. Wyszło bardzo smacznie :)
Rybę przyrządziłam w garnku emaliowanym, i gdy już pływała w sosach, wstawiłam do piekarnika. Wspominam o tym, bo miałam duże wątpliwości czy zwykły emaliowany garnek można wstawić do pieca. Otóż można, trzeba tylko wybrać taki, który nie ma uchwytów np. powlekanych plastikiem.
Składniki:4 filety z
morszczukapuszka krojonych
pomidorów2 ząbki
czosnku15 czarnych
oliwek15
kaparówszczypiorekkilka plastrów
sera żółtegoprzyprawa do rybyłyżeczka
cukrusól i
pieprzodrobina
olejuPonadto na beszamel:1 szklanka
mleka1 łyżka
masła1 łyżka
mąkisól,
pieprzświeżo starta
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności przygotowujemy beszamel.
Masło rozpuścić w garnku, zasypać
mąką i chwilę smażyć, energicznie mieszając. Powoli dolewać
mleko i ciągle mieszając (najlepiej rózgą) doprowadzić do zagotowania sosu. Doprawić i odstawić.
Czosnek poszatkować i zaszklić na
oleju, w garnku w którym będziemy zapiekać
rybę. Do
czosnku wlać
pomidory, dodać
cukier,
sól i
pieprz. Zostawić na ogniu na 10 minut, żeby płyn się zredukował a następnie wyłączyć gaz.
Rybę oczyścić, pokroić każdy filet na 3 części. Natrzeć
przyprawą do ryb. Poukładać na
sosie pomidorowym, posypać
oliwkami i
kaparami. Zalać beszamelem. Na wierzch położyć plasterki
sera żółtego.
Rybę zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potrawę wykończyć posiekanym
szczypiorkiem.
SMACZNEGO :)