Wykonanie
Tak przygotowane kotlety
schabowe sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach i nie tylko. Stanowi świetną,
mięsną przystawkę na ciepło, aby danie było bardziej wykwintne na wierzch można położyć plastry
ananasa lub
brzoskwini z puszki.

SKŁADNIKI :4-6 plastrów
schabu30 dkg
pieczarek4-6 plastrów
żółtego sera1
jajko3/4 szklanki
mąkisól,
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
oreganoolej po smażeniaPRZYGOTOWANIE :
Pieczarki myjemy, szatkujemy, przekładamy go garnka z łyżką
oleju, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
oregano. Prużymy do całkowitego odparowania płynów. Odkładamy do ostygnięcia.Plastry
schabu rozbijamy za pomocą tłuczka, doprawiamy
solą i
pieprzem. Następnie zanurzamy każdego kotleta w roztrzepanym
jajku i
mące. Smażymy na rozgrzanym
oleju kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor.Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia, na każdy
schab rozkładamy po łyżce
pieczarek i plasterku
sera.Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez kilka minut lub pieczemy na patelni pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się
sera.Podajemy ciepłe, polane
ketchupem lub ulubionymi sosami.Smacznego :)

