ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANY SCHAB Z PIECZARKAMI I SEREM

ZAPIEKANY SCHAB Z PIECZARKAMI I SEREM

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowane kotlety schabowe sprawdzają się na różnego rodzaju przyjęciach i nie tylko. Stanowi świetną, mięsną przystawkę na ciepło, aby danie było bardziej wykwintne na wierzch można położyć plastry ananasa lub brzoskwini z puszki.
SKŁADNIKI :
4-6 plastrów schabu
30 dkg pieczarek
4-6 plastrów żółtego sera
1 jajko
3/4 szklanki mąki
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki oregano
olej po smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Pieczarki myjemy, szatkujemy, przekładamy go garnka z łyżką oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Prużymy do całkowitego odparowania płynów. Odkładamy do ostygnięcia.
Plastry schabu rozbijamy za pomocą tłuczka, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy każdego kotleta w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor.
Kotlety rozkładamy na blaszce do pieczenia, na każdy schab rozkładamy po łyżce pieczarek i plasterku sera.
Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez kilka minut lub pieczemy na patelni pod przykryciem do momentu rozpuszczenia się sera.
Podajemy ciepłe, polane ketchupem lub ulubionymi sosami.
Smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/zapiekany-schab-z-pieczarkami-i-serem.html