ßßß Cookit - przepis na Schab w cieście

Schab w cieście

nazwa

Wykonanie

Co dzisiaj na obiad? Każda z nas zadaje sobie to pytanie, co najmniej raz w tygodniu, o ile nie częściej. Moje dziecko wcina schab, ale panierowanego ma dosyć, więc wsadziłam go do ciasta. Pomysł okazał się trafiony, bo i kotlet w całości trafił do brzuszka mojej córki;-)
Składniki
(na 2 porcje)
schab (plastry) - 2 sztuki (ok. 150gram każdy)
jajka - 2 sztuki
mąka - 2 łyżki
sól - 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
olej - 2 łyżki
żółty ser starty - garść
Wykonanie:
Plastry mięsa opłukać, osuszyć. Rozklepać tłuczkiem na cienkie kotlety (tłuczemy z obu stron). Przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso będziemy obtaczać w cieście.
Ciasto:
Do średniej wielkości miski wbijamy dwa jajka, rozkłócamy, dodajemy sól, pieprz, starty ser i mąkę. Całość mieszamy do momentu, aż powstanie nam jednolita gęsta masa. Kotlety, po kolei wkładamy do ciasta i przekładamy na rozgrzany olej na patelni . Smażymy na wolnym ogniu. Ciasto czyli nasza panierka powinna być lekko podpieczona, gdy za długo będziemy piekli będzie gorzka.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/06/schab-w-ciescie.html