Wykonanie
Mięso mielone można przygotować na wiele różnych sposobów. Roladę można nadziewać warzywami,
grzybami i przeróżnymi farszami. Dzisiaj przygotowałam roladę z mielonej
szynki wieprzowej a nadziałam ja
szpinakiem i
jajkami. Upieczona w piekarniku, ostudzona i pokrojona w plastry świetnie się nadaje na danie obiadowe lub jako przekąskę. Rolada
mięsna wyszła bardzo pyszna.

SKŁADNIKI :1 kilogram
mięsa mielonego ( u mnie
mięso od
szynki mielone )1
jajko1 duża
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprz i
majeranek do smaku
papryka słodka i ostra w proszku, do smaku1 duża, czerstwa
bułkaNADZIENIE :6
jajek ugotowanych na twardo i obranych1/2 opakowania
mrożonego szpinaku200 -250 g
twarogu ( 1 kostka )1 ząbek
czosnkusól, szczypta
pieprzu do smaku1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy
jajko, dodajemy namoczoną i odciśniętą
bułkę, startą
cebulę, przeciśnięty
czosnek przez praskę oraz wszystkie
przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka z odrobiną
wody (około 4 łyżki ), dodajemy
czosnek,
przyprawy i
mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy ciągle mieszając. Odkładamy do ostygnięcia, następnie dodajemy kostkę
twarogu i dokładnie łączymy składniki.Na sporym kawałku papieru do pieczenia rozkładamy
mięso mielone, rozklepujemy je ręką tworząc kształt prostokąta.Na
mięsie mielonym rozkładamy
szpinak, oraz ugotowane
jajka ( jedno przy drugim ).Delikatnie zwijamy roladę
mięsną, papier dociskamy tak aby rolada była zwarta. Wkładamy ją do rękawa do
pieczenia mięsa, można również włożyć ją do formy keksowej, jednak ja piekłam ją na blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.Roladę studzimy, zdejmujemy rękaw i papier, kroimy na plastry dowolnej grubości.Podajemy z
pieczywem lub jako dodatek do dań obiadowych.Smacznego.



