Wykonanie
Kilka dni temu Joasia na swoim blogu Kuchenne szaleństwa
Margarytkizamieściła przepis na kotlety mielone z
kaszą jęczmienną.Był to dla mnie impuls - yees!.. mam pomysł na niedzielny obiadek :) Postanowiłam, że chętnie wypróbuję przepis zwłaszcza, że akurat miałam kupiony piękny kawałek
chudej szynki z przeznaczeniem na mielone. Postanowiłam jednak zamienić
kaszę jęczmienną na moją ulubioną jaglaną (chociaż przeciwko jęczmiennej też nic nie mam) i w ten sposób urozmaicić tradycyjne mielone.
Będę wracała nie raz do tego przepisu, to kotleciki wyszły pyszne!Robiłam z dość dużej porcji
mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni :)))
Składniki:600 g
mielonego mięsa (ja zmieliłam
mięso od
szynki)1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2
jajkaząbek
czosnku1 duża
cebula2-3 łyżki zimnej
wodysólświeżo mielony
pieprzolej/oliwa1 czubata łyżka
bułki tartej do środka mielonych
majeraneksłodka paprykabułka tarta do obtoczeniaWykonanie:
Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do
mięsa wraz z
czosnkiem i
cebulą. Do zmielonego
mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną
kaszę jaglaną, całe
jajka,
sól,
pieprz,
majeranek,
słodką paprykę, łyżkę
bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej
wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym
olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia .Tak przygotowane kotlety przekładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na ok 15 minut. Mielone przyrządzone w ten sposób nie są pyszne, nie są zbyt przyrumienione a jednocześnie są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone na
oleju.