ßßß Cookit - przepis na CIASTO PÓŁFRANCUSKIE DROŻDŻOWE

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciasto półfrancuskie - drożdżowe ponieważ nie ma tyle tłuszczu co ciasto francuskie i nie robi się suche jak drożdżowe. Na zewnątrz jest lekko chrupiące a w środku miękkie i lekko wilgotne.
SKŁADNIKI :
3 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki drożdży 100 g
1/2 szklanki wody
1 jajko
cukier lub sól w zależności do czego potrzebujemy ciasto ( 2 łyżki cukru na słodkie, a 1/2 łyżeczki soli na ciasto słone )
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny lub masła, lekko rozpuszczonego, do smarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozrabiamy w wodzie, wszystkie składniki oprócz margaryny przekładamy do miski, wlewamy drożdże i zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto ( w razie konieczności dosypujemy maki lub dolewamy wody ).
Trochę należy je wyrabiać aby składniki dobrze się połączyły. Pozostawiamy przykryte ściereczką, na 30 minut do wyrośnięcia.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto z miski, chwilkę wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta. Smarujemy je pędzelkiem, rozpuszczoną margaryną i zwijamy każdy bok ciasta do środka tak aby tłuszcz nam nie uciekł. Teraz wałkujemy nasze ciasto, podsypując je mąką, aż powstanie ponownie cienki prostokąt. Smarujemy margaryną i czynność powtarzamy aż wyrobimy tłuszcz. Ja smarowałam ciasto trzy razy i to w zupełności wystarczy. Na koniec ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, podsypując je mąką, tniemy na paski ( jak robimy paszteciki ) lub kwadraty. Nakładamy farsz, przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem, czekamy kilka minut aż paszteciki lub ciastka podrosną i pieczemy w piekarniku ( termoobieg lub góra/dół ) nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.
Ciasto po upieczeniu lekko się listkuje, jest miękkie, wilgotne po prostu pyszne.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/11/ciasto-pofrancuskie-drozdzowe.html