Wykonanie
Sałatka idealna na piknik,do
pieczonego mięsa i dań z grilla.Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.Polecam.
SKŁADNIKI :1
sałata lodowa4 kromki
chleba słonecznikowegoszklanka
pomidorków koktajlowych1
ogórek zielony1
cebula czerwonagarść czarnych
oliwek200 g
ser feta Pilos1 łyżka
olejuSOS :4 łyżki
oliwy4 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz i
cukier do smakupłaska łyżeczka
musztardyzioła prowansalskie do smaku1 ząbek
czosnku,przeciśnięty przez praskęPRZYGOTOWANIE :Składniki na sos wlewamy do szklanki,dodajemy
przyprawy,energicznie mieszamy.Najlepiej użyć małego pojemnika z przykrywką.
Chleb kroimy w kostkę,skrapiamy
oliwą i podpiekamy na patelni,aż ładnie się przyrumieni.
Sałatę myjemy,osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Przekładamy do dużej miski.Dodajemy pokrojone na pół
oliwki,pokrojonego w kostkę
ogórka,pokrojoną w piórka
cebulę oraz pokrojone w ćwiartki
pomidorki koktajlowe.
Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.Polewamy wszystko gotowym sosem.Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej grzanki.Smacznego.