Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to
sałatka, która rok temu całkowicie skradła moje
serce. Właściwie to stanowi ona bazę do przeróżnych sałatek - w zależności od tego co jeszcze do niej dodamy, możemy otrzymać pyszną
sałatkę do podania jako samodzielne danie, albo jako dodatek do obiadu. Genialnie sprawdza się na grilla - lekka, orzeźwiająca, świetnie komponuje się z
mięsem.
SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje)
Sałatka:1/2 dużej główki
sałaty lodowej1/3
czerwonej cebulki3-4
pomidory lub kilkanaście
pomidorków koktajlowych
Sałatę lodową porwać na małe kawałki.
Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/,
cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać ze sobą.Uwaga: Te 3 składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji i zawartości lodówki dodaję różne inne składniki.W wersji obiadowej są to np.:-
rzodkiewka-
czerwona papryka-
ogórekW wersji "imprezowej", jako samodzielne danie są to np.:-
kukurydza-
oliwki-mozzarella/ser
sałatkowy-pokrojony w kosteczkę i usmażony
filet z kurczakaSos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać)2 łyżki
oleju1 łyżka
wody1-1,5 łyżeczki
soku z cytryny1 czubata łyżeczka ostrej
musztardy1 płaska łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
oregano suszonego1/3 łyżeczki granulowanego
czosnkuWszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać.Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać bezpośrednio przed podaniem!