ßßß Cookit - przepis na SOS BESZAMELOWY

SOS BESZAMELOWY

nazwa

Wykonanie

Sos beszamelowy nadaje się świetnie do zapiekania mięs,warzyw,makaronów i zapiekanek.Polecam sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI :
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
3 ząbki czosnku,obranego i zmiażdżonego
sól,pieprz do smaku,ewentualnie szczypra gałki muszkatałowej
odrobina soku z cytryny
10 dkg sera goudy (niekoniecznie )
PRZYGOTOWANIE :
Masło rozpuszczamy w garnku,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.Zmniejszamy płomień,następnie powoli wlewamy całe mleko,cały czas mieszamy aż nie będzie grudek i składniki połączą się w jednolitą,lejąca masę.Sos zacznie szybko gęstnieć.
Jak się zagotuje,doprawiamy przyprawami,sokiem i czosnkiem,zakręcamy gaz.O ile chcemy aby sos był bardziej ciągnący odajemy jeszcze ser(ja zawsze go dodaję),mieszamy i gotowe.
Sosem polewamy od razu danie do zapiekania.
Jeżeli sos ostygnie pojawi się na nim kożuch i zacznie robic się coraz gęstszy.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/sos-beszamelowy.html