Wykonanie
Uwielbiam kuchnię włoską!prosta w przygotowaniu,duża różnorodność smaków.Dzisiaj ugotowałam dla odmiany
kolorowy makaron do spaghetti z pysznym sosem mięsnym.
SKŁADNIKI:1/2 opakowania
makaronu do spaghetti0,5 kg
mięsa mielonego0,3 kg
pieczarek1-2
cebule,obrane i pokrojone w kostkę
sól,
papryka słodka i ostra2 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę
pieprzbazylia świeża lub suszona,do smakudobry
sos pomidorowy w butelce lub 2 puszki
pomidorów krojonych
parmezan do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na dużej patelni podpiec
cebulę ,dodać
mięso mielone i dobrze rozmieszać aby nie powstały zbyt duże grudki.Dodać
sos pomidorowy lub
pomidory z puszki,poszatkowane
pieczarki,
przyprawy i wszystko mieszamy .Gotować na bardzo małym ogniu wtedy unikniemy pryskania,często dolewam trochę
wody bo sos szybko się redukuje.Gdy konsystencja jest odpowiednia (nie za rzadka i nie za gęsta)
sos jest gotowy,wtedy dodaję przeciśnięty
czosnek i dobrze wymieszam już nie gotuję aby
czosnek nie stracił smaku .Gotowym sosem polać
makaron,posypać
parmezanem.Smacznego.