Spaghetti Bolognese.

nazwa

Wykonanie

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu.
Składniki:
400g mięsa mielonego,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, bazylia,
puszka pomidorów,
przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego,
makaron do spaghetti,
starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy,
ewentualnie (niecała) szklanka wody.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu :)
Mięso mielone podsmażyć na małej ilości tłuszczu z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej.
Tuż przed podaniem posypać potrawę startym serem żółtym.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/07/spaghetti-bolognese.html