Wykonanie
Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu.
Składniki:400g
mięsa mielonego,1
cebula,3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
bazylia,puszka
pomidorów,
przecier pomidorowy lub kartonik
sosu pomidorowego,
makaron do spaghetti,
starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy,ewentualnie (niecała) szklanka
wody.Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką
oleju - ilość
makaronu w zależności od apetytu :)
Mięso mielone podsmażyć na małej ilości tłuszczu z
cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią. Wcisnąć 3 ząbki
czosnku. Gdy
mięso jest już dobrze podsmażone dodać
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy (80g) lub
sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę
wody, ale wtedy dać ok.150g
przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest aż tak bardzo gęsty i jest jego więcej.Tuż przed podaniem posypać potrawę
startym serem żółtym.Smacznego!!!