Wykonanie
Lekka lasagne to kolejna moja wariacja na temat
makaronu. Bez ciężkiego sosu i
sera, idealna na wiosenny obiad. Po prostu pyszna.Składniki:500 g
mięsa mielonego1
cebula1 ząbek
czosnku1
cukiniapuszka
pomidorkówmini
makaron lasagne (ok 200g)
sól,
pieprz,
słodka papryka, odrobina
majerankuparmezankilka listków świeżej
bazylii1.
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, podsmażamy na
oliwie z oliwek, doprawiamy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
majerankiem. Gdy
cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię, podsmażamy ok 5 minut i dodajemy
mięso mielone. Wszystko razem dusimy ok 20 minut i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
bazylią i
słodką papryką.2. Do miękkiego
mięsa dodajemy
pomidorki w puszce i dokładnie ze sobą mieszamy.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy
oliwą, wykładamy 1 warstwę
makaronu i przykrywamy sosem. Tę czynność powtarzamy dwa
razy. Wierzch posypujemy startym
parmezanem.
3. Całość zapiekamy 15 minut w 180*C. Podajemy ze świeżą
bazylią.