Wykonanie
Jeśli potrzebujecie inspiracji na szybki i zarazem pyszny obiad polecam wypróbować przepis na aromatyczne pulpeciki z
mięsa mielonego i warzyw zatopione w
sosie pieczarkowym, którego miałam możliwość przetestowania. Recenzję znajdziecie pod przepisem. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 40 dag mielonej
łopatki- mała
marchewka- 8-10 dag
selera- 5 małych
pieczarek- 3 gałązki
natki pietruszki- 4 liście
młodej kapusty pekińskiej-
jajko- 1 łyżka
bułki tartej-
sól,
pieprz,
bazylia,
czosnek- gotowy
sos pieczarkowy Tarsmak-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Warzywa myjemy i obieramy. Przygotowujemy dużą miskę.
Marchew,
seler i
pieczarki trzemy na grubych oczkach, miękkie części liści
kapusty oraz
natkę siekamy. Dodajemy do warzyw
mięso,
jajko,
bułkę tartą i
przyprawy. Wyrabiamy masę, z której formujemy 9-10 niedużych pulpetów. Rozgrzewamy
olej na patelni o wysokich ściankach i obsmażamy na niej kulki
mięsne. Odlewamy tłuszcz i zalewamy pulpety gotowym sosem. Dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Nawiązując do gotowego
sosu pieczarkowego polskiej firmy Tarsmak muszę przyznać, że miło mnie zaskoczył. Osobiście nie kupuję gotowych
sosów, ponieważ wychodzę z założenia, że ich domowe przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiej pracy i nakładu czasu, jednak zdarza się, że zupełnie nie mamy czasu na przygotowanie posiłku i wtedy taki gotowy sos może uratować nas przed głodem.
Sos zaskoczył mnie już samym zapachem
pieczarek ze
śmietaną. Jest gęsty i widać w nim pokrojone
grzybki. W smaku bardzo przypomina ten domowy. Nawet na zimno był apetyczny. Słoiczek spokojnie wystarcza na obiad dla 4 osób. Nadaje się na zimno lub ciepło do różnych
mięs, warzyw,
makaronów, zapiekanek, kanapek czy zimnych przekąsek.
Mogę go stanowczo polecić.
Skład sosu:
pieczarka świeża (35%),
woda,
cebula,
olej roślinny,
skrobie modyfikowane,
sól,
ocet spirytusowy,
cukier,
gorczyca,
żółtko jaja kurzego w proszku, stablizatory, aromat,
przyprawy i
lubczyk suszony.W celu bliższego poznania
marki Tarsmak odsyłam na stronę http://pinterest.com/tarsmak/ .