ßßß Cookit - przepis na Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

nazwa

Wykonanie

Na blogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować!
Składniki:
6 jajek
2 jabłka
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
rzodkiewka do dekoracji
rzeżucha do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki.
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy.
Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.
Proste prawda?
Życzę smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/03/jajka-w-chrzanowo-jabkowym-sosie.html